NIJE ĐOKOVIĆ: Top 5 najdužih mečeva u istoriji tenisa!

Janko Tipsarević poznat je po nadimku ‘Maratonac’ zbog mečeva koji veoma dugo traju, a i Viktor Troicki često ume da uđe u peti set na Gren slemovima. Ipak, Srbima je verovatno u najleššem sećanju duel Novaka Đokovića i Rafaela Nadala u finalu Australijan Opena. Taj duel trajao je skoro šest sati, tačnije pet sati i 53 minuta, koliko je Novaku trebalo da preokrene sa 1:2 na 3:2 u setovima i podigne novi pehar u zemlji Kengura.

I pored toga, duel dvojice momakam koji su uz Federara obeležili modernu eru tenisa, tek je na sedmom mestu večne liste kada je dužina (singl) teniskog meča u pitanju. Evo koji su to najduži mečevi u istoriji tenisa:

5. Boris Beker – Džon Mekinro (Dejvis Kup 1987) – 6 sati i 21 minut

Kad god se ovaj dvojac našao na terenu, navijači su znali da ih očekuje spektakl. Dodatne varnice podigla je činjenica da su u ovom susretu predstavljali svoje zemlje. Prvi set dobio je Mekinro 6:4, da bi Beker izjednačio sa 15:13 u drugom setu (tada nije postojao taj-brejk). Na kraju je, čini se, odlučila Bekerova svežina, pa je Nemac u petom setu slavio 6:2.

4. Džon Mekinro – Mats Vilander (Dejvis Kup 1982) – 6 sati i 22 minuta

ESPN commentator (name ?) is shown interviewing (name ?) at the completion of a tennis match.

Ovo je bio prvi Mekinroov meč u Mekinroovoj karijeri koji je trajao duže od šest sati. Američki teniser ‘ginuo’ je za svoju zemlju od svog prvog nadmetanja u Dejvis Kupu. Te 1982. godine, Vilander je posle žestoke borbe uzeo treći set 17:15. Činilo se da će to i odneti prevagu, ali je Mekinro našao još malo snage i slomio rivala sa 8:6 u petom setu. Trideset godina kasnije, obojica figuriraju kao potencijalni treneri Novaka Đokovića, iako to mesto samouvereno drži Marijan Vajda.

3. Viki Nelson – Džin Hepner (Sentral Benk Internešnl 1984) – 6 sati i 31 minut

Teško je naći se na ovoj listi  ako ste dama, jer igrate na ‘samo’ dva dobijena seta. Zbog toga poseban naklon dvema Amerikankama koje su 1984. odigrale duel u tri seta koji je trajao više od šest i po sati! Nije to bio ni Gren Slem, ni Dejvis Kup, ali su se dame borile kao da meč odlučuje o prvaku sveta, a ne ko će proći u drugo kolo jednog teniskog turnira. Na kraju, Nelsonova je slavila u trećem setu 11:9.

2. Fabris Santoro – Arno Klemon (Rolan Garos 2004) – 6 sati i 33 minuta

U drugom najdugotrajnijem meču u teniskoj istoriji sve je francusko. Obojica igrača – Santoro i Klemon – su iz zemlje Galskih Petlova, a i igralo se na ‘domaćem’ terenu. Rolan Garos bio je poprište neverovatne borbe dvojice teniskih lavova. Santoro je poveo 2:0, ali je Klemon uspeo da se dokopa izjednačenja. Na kraju, morali su da nastave sutradan, kada je Santoro slavio 16:14 u petom setu.

1.Džon Izner – Nikolas Mau (Vimbldon 2010) – 11 sati i 5 minuta

Izner je u prvom kolu Vimbldona 2010. godine savladao Francuza Nikolasa Maua posle tri dana i jedanaest sati borbe. U petom setu bilo je 70:68 za Iznera! Dva na prvi pogled potpuno suprotna igrača – jedan razornog servisa, drugi brzog riterna – odigrali su meč ‘za sve pare’ i ušli u tenisku istoriju. Sa četiri i po sata prednosti u odnosu na prve pratioce, velika je šansa da će ovaj dvojac držati čelnu poziciju decenijama. Reket i majica Nikolasa Maua našli su se u teniskoj kući slave.

TEKST REKLAMA 2

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*